Ylityö- ja vuoronvaihtokielto iskee pahaan paikkaan

SuPerille ja Tehylle valkoista lippua liehuttaen: ylityö- ja vuoronvaihtokielto iskee pahaan paikkaan

SuPerille ja Tehylle valkoista lippua liehuttaen:
ylityö- ja vuoronvaihtokielto iskee pahaan paikkaan

Valmiuslain asetukset kumottiin tämän viikon tiistaina. Tänään torstaina käynnistyi ylityö- ja vuoronvaihtokielto. Sen aikana SuPerin, ERTOn ja Tehyn jäsenet kieltäytyvät tekemästä ylityötä ja vaihtamasta työvuoroja. Kiellon aikana työntekijät eivät sovi työnantajan kanssa ylitöiden tekemisestä eivätkä työvuorojen vaihtamisesta.

Mitä ihmettä? Koronaepidemian aikana lähtökohta on työntekijöiden terveyden suojeleminen siten, että vähänkään sairaana tai oireisena ei tulla töihin. Varmuuden vuoksi. Hoivakodin koronaepäilytilanteessa joudutaan koko mahdollisesti altistunut henkilökunta pitämään karanteeninomaisissa olosuhteissa, eli pitää jäädä kotiin, kunnes tulokset saadaan. Ryhmäkodin koosta riippuen tämä tarkoittaa vähintään seitsemää korvattavaa työntekijää tilalle.

Työvuoroon ei ole hoitajaa ja mitoitus ei täyty

Kuten arvata saattaa, tilanne on haastava. Ja nyt käynnistyi ylityö- ja vuoronvaihtokielto. Superin ohjeistuksessa lukee mm.

”Työvuoroon ei ole hoitajaa ja mitoitus ei täyty. Mitä teen?
Ilmoita työnantajalle, että työvuoron mitoitus ei täyty. Jos työpaikalla joudutaan työskentelemään vajaalla miehityksellä ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana toistuvasti, ole yhteydessä aluehallintovirastoon. Myös oman työpaikan työsuojeluorganisaation tehtävänä on seurata kuormittumista ja työaikasuojelua. Lähtökohtaisesti työntekijä ei ole vastuussa sijaisten hankkimisesta, ellei se ole nimenomaisesti määritelty työntekijän työtehtäväksi. Se, että työpaikalla on riittävästi työvoimaa, on työnantajan vastuulla. Työnantajan on huolehdittava siitä, että työpaikalla on kaikissa tilanteissa sopimusten ja toimiluvan edellyttämä riittävä määrä työntekijöitä. Työnantajan tulee varautua siihen, että esimerkiksi sairastuneen työntekijän tilalle on sijainen.”

Kaikki varmaan ymmärtävät ettei ole realistista, että meillä olisi työntekijä varattu jo ennalta työvuoroon siltä varalta, että joku sairastuisi. Sairaspoissaolot paikataan sitten kun niitä tulee.

Linnarauhaa toivoen

Uutisissa on hehkutettu paljon siitä, miten suomalaiset ovat pärjänneet epidemiassa hyvin puhaltamalla vaikeassa tilanteessa yhteen hiileen. Minusta tällainen vastakkainasettelu tilanteessa, jossa koronauhka on edelleen päällä ja täydet varotoimet käytössä hoivayksiköissä, vie väärään suuntaan. Voin vain yrittää kuvitella miten vaikeaa on saada turvallista arkea sujumaan yksiköissä, joissa on koronavirusta kantavia asiakkaita. .

Miksi siis nyt haastetaan riitaa tilanteessa, jossa kaikilla on vaikeaa? Ikävintä on se, että tästä kärsivät eniten työntekijät. Lisäksi omasta kokemuksesta tiedän, että pienten yritysten yrittäjillä alkaa olla tässä paineessa jaksamisongelmia, kun heidän pitää linjata kuka saa tulla tapaamaan läheisiään ja miten se onnistuu turvallisesti. Yhteiskuntakaan ei varmasti hyödy siitä, että ajetaan loputkin pienet hoivayritykset isojen syliin.

Ruotsissa puhutaan linnarauhasta, borgfred. Siellä missä varustauduttiin vihollista vastaan, ei sopinut tapella keskenään. Kyllä mekin, jotka navigoivat tätä epidemiaa läpi, kaipaisimme vielä linnarauhaa, tai ehkä kotimainen versio voisi olla Juhannusrauha?

Jussi Peltonen, toimitusjohtaja

Jussi Peltonen
Toimitusjohtaja
HoviKoti
p. 040 902 2477