Nyt heti robotti jokaisen vanhuksen kotiin

Nyt heti robotti jokaisen vanhuksen kotiin

Robotti ja ikääntynyt samassa lauseessa yllä. Ei käy päinsä, monet lukiessaan otsikon tuhahtavat. Vaikka me täällä hehkutamme kovin teknologista edistystä, ei tätä hyvää tohdita suoda isovanhemmillemme tai vanhemmillemme. On väärin, että robotti hoitaa vanhuksia kun siihen tarvitaan aina ihmistä, toteavat Super ja Tehy.

Mutta katsokaa nyt miten koronaepidemiassa kävi? Ikääntyneet ovat jääneet yksin(äisinä) kotiin kun päivätoiminta keskeytettiin ja perheenjäseniä on kielletty käymästä vierailulla. Soittaa saa ja heiluttaa ikkunan takaa. Yhä harvemmin vieraileva kotihoito suojautuu varustein, jos sellaisia on saatavilla, mutta sosiaalinen kontakti jää todella kapeaksi. Olemme Singaporen toiminnoissamme huomanneet, että kotiin jääneiden asiakkaiden toimintakyky on romahtanut. Mikä siis neuvoksi?

Aamupalalla äidin kanssa

Ajatelkaa, jos teillä olisi joka päivä mahdollisuus valmistella yhdessä aamupalaa ja juoda äitinne kanssa vaikka aamukahvit. Samalla kun seuraat äidin ilmeitä, voit rupatella niitä näitä ja samalla seurata miten äidin ajatus tänään kulkee. Tämä kaikki tietenkin koronaturvallisesti siten, että kummatkin ovat omassa kodissaan eri puolella Suomea.

Keskustelun aikana robotin infrapunakamera ja rPPG teknologia mittaa huomaamattomasti äidin lämpötilan, verenpaineen, pulssin, happisaturaation, hengitystiheyden ja tietenkin mielialan. Voit siis olla hyvillä mielin siitä, että äidillä on kaikki hyvin. Äitikin on tyytyväinen, kun tietää että poikkeamiin voidaan reagoida.

Aamukahvittelun jälkeen toivottelet äidille mukavaa päivää ja ohjaat robotin äidin keittiöstä olohuoneen puolelle lataukseen. Matkoilla oleva veljesi on luvannut moikata äitiä myöhemmin iltapäivällä .

Ei tämä ole mitään haavetta

Eikös tämä olisi juuri sitä mitä kaivataan? Ihan oikeaa sosiaalista kontaktia. Turvallisesti. Äidin ei tarvitse osata tehdä mitään. Otat robotin haltuusi ja ajat sen sinne huoneeseen missä äitisi kulloinkin on. Äiti näkee sinut ruudulta, joten kyse on lopulta yksinkertaisesta kuvapuhelusta. Kahvin keittoon ja leipien voitelemiseen ei robotti kylläkään pysty, mutta voit antaa äidille ohjeita tarvittaessa.

Tämä ei ole mitään haavetta tai jotain tulevaisuutta vaan ihan tätä päivää. Ottakaa yhteyttä, jos kiinnostaa. Jos tulee riittävästi kyselyjä, niin selvitetään vaikka yhteistä robottitilausta. Saadaan uudelleen yhteys lähiomaisiimme.

Jussi Peltonen, toimitusjohtaja

Jussi Peltonen
Toimitusjohtaja
HoviKoti
p. 040 902 2477

HoviClub Horsecity, SIngaporen avajaiset
Kuva avajaisistamme Singaporessa 2018. Kuvassa mukana siskoni Mari, joka osallistui tilaisuuteen Noormarkusta, robotin välityksellä.